1. Co powinniśmy wiedzieć o urządzaniu kuchni ?

Kuchnia jest miejscem, gdzie spędzamy dużo czasu ale najczęściej nie odpoczywamy lecz wykonujemy różne czynności. Dlatego powinna być zorganizowana w sposób funkcjonalny. Idealna kuchnia powinna być praktyczna, wygodna i estetyczna.

W idealnej kuchni nie możemy przemierzać tysiąca kilometrów, schylać się, klękać na kolana, czy wznosić na palcach.
Jest na to rada.

 

Co należy wiedzieć zanim zamówimy kuchnię?

Projektanci planując różne układy ustawienia szafek biorą pod uwagę przede wszystkim wielkość powierzchni kuchni. Te najbardziej popularne i wygodne są ustawione w kształcie litery U lub G. Najmniej funkcjonalne są szafki ustawione w kształcie litery L, ale to najczęściej wybierane formy zabudowy ze względu na warunki budowlane naszych mieszkań.

Niedoskonałości zabudowy możemy zminimalizować stosując odpowiednie akcesoria do zabudowy szafek.

Projektanci wyróżniają 4 strefy użytkowe w kuchni, które odpowiadają czynnościom wykonywanym w kuchni:

  • strefa przechowywania: w tym miejscu znajdują się lodówka, zamrażarka, szafka na zapasy, czy inne produkty spożywcze lub szafka na zastawę stołową,
  • strefa przygotowywania posiłków: blat roboczy, zlewozmywak, ale też szafka na podręczne artykuły gospodarstwa domowego, sztućce, przyprawy
  • strefa gotowania: płyta grzewcza lub kuchenka gazowa, szafka na garnki
  • strefa zmywania: zmywarka, zlewozmywak, sortownik na odpady

Każda strefa może zostać zaaranżowana tak aby potrzebne artykuły gospodarstwa domowego czy produkty żywnościowe znajdowały się w zasięgu ręki. Wymienione strefy przenikają się wzajemnie w swoich funkcjach.

W utrzymaniu porządku i co ważne wygody użytkowania w każdej strefie możemy dobrać odpowiednie wyposażenie szafek.

STREFA PRZECHOWYWANIA

W strefie przechowywania niezastąpione okazują się carga, czyli półki zawieszone na metalowym stelażu. Stelaż jest mocowany do korpusu szafki, wyposażony w prowadnice powoduje, że zawartość szafki wyjeżdża wraz z półkami na zewnątrz.

Seria Cargo obejmuje różne wysokości i szerokości. Można je stosować w rozmiarach szafek szerokości od 15 cm do 100 cm i wysokości od 515 cm do 225 cm.

Przy doborze cargo, które byłoby wykorzystane jako spiżarnia do przechowywania produktów należy zadać sobie pytania:

  • ilu domowników liczy rodzina
  • czy robimy zakupy duże czy bieżące
  • co przechowujemy w kuchni
  • czego nie przechowujemy a chcemy przechowywać

Jako podpowiedź wskazujemy następujące możliwości wykorzystania: zgrzewki wody mineralnej lub soków, większe partie cukru, mąki, oleje, słoiki z marynatami, mleko UHT lub dziecięce, konserwy,

STREFA PRZYGOTOWYWANIA POSIŁKÓW

Przede wszystkim niezbędny jest odpowiedniej wielkości blat roboczy a obok zlewozmywak.
Tuż obok w zasięgu ręki powinny znajdować się artykuły potrzebne do sporządzania posiłków czyli: deski do krojenia, noże, sztućce robocze, miski, pojemniki. Wszystkie te artykuły pomieści cargo, najlepiej mocowane do frontu szafki. Ten rodzaj mocowania spowoduje, że ruchem jednej ręki (przy założeniu, że druga jest zajęta przygotowywaniem posiłku) otworzymy szafkę, a jej zawartość wyjedzie na zewnątrz. W bardzo łatwy sposób możemy sięgnąć wtedy pożądaną rzecz.

Przy przygotowywaniu posiłków potrzebujemy przypraw. Jest dla nich dobrany odpowiedni rodzaj carga - wąskie 15cm nie zajmujące wiele powierzchni ale świetnie współpracujące z zabudowaną płytą grzewczą umiejscowiony symetrycznie po obu stronach płyty. Wąskie cargo może być zamocowane podobnie jak inne do frontu szafki, co powoduje wysuw koszy wraz z przyprawami na zewnątrz.
Na przyprawy można wykorzystać też system relingowy.

Na podręczne artykuły wykorzystywane podczas przygotowywania posiłków można wykorzystać szuflady. Sposób ich aranżacji jest dowolny. Może być zamocowana jedna lub dwie czy trzy jedna nad drugą. Wszystkie mają wspólną cechę. Dzięki zamontowaniu prowadnic pełnego wysuwu z dociągiem wyjeżdżają maksymalnie poza korpus szafki.

STREFA GOTOWANIA

W ramach strefy gotowania umieścimy płytę grzewczą lub kuchenkę gazową. Poza tym piekarnik lub kuchenkę mikrofalową. Na wyciągnięcie ręki powinny znaleźć się garnki, patelnie, naczynia żaroodporne - wszystkie te, w których gotujemy potrawy.

Do tego typu wyposażenia proponujemy zabudować naroże kuchni i zastosować półki obrotowe lub kosze MAGIC. Półki obrotowe występujące w naszej ofercie posiadają średnicę od 51cm do 82 cm w zależności od modelu. Są półki wykonane w całości z drutu, z tworzywa lub z wysokiej jakości sklejki połączonej z metalem - bardzo estetyczne. Ich rodzaj mocowania w szafce pozwala na obracanie kosza niczym karuzeli, przez co w łatwy sposób można sięgnąć określony przedmiot.

Inną propozycją są kosze MAGIC stosowane w tzw. szafkach ślepych, gdzie dotarcie do przechowywanych rzeczy "bez nurkowania" jest niemożliwe. Dzięki koszom MAGIC, a dokładniej stelażom zamontowanym na specjalnych prowadnicach przechowywane produkty w nietypowy sposób wyjeżdżają po otwarciu szafki (Magic Front) lub po pociągnięciu odpowiedniego uchwytu (Magic).

STREFA ZMYWANIA

Nie w każdej kuchni znajduje się zmywarka. A nawet jeśli jest i tak niezbędnym artykułem w tej strefie jest suszarka do naczyń. Zawsze pojawi się jedna czy dwie filiżanki po kawie do umycia, kubek po herbacie, o naczyniach po obiedzie - nie wspominając.

Oferta firm, w zakresie suszarek/ociekarek do naczyń, jest bardzo szeroka. Począwszy od wiszących, montowanych w korpusie szafki, zawieszanych bezpośrednio na ścianę, zawieszanych na relingu, białych, chromowanych, ze stali nierdzewnej. Posiadamy w ofercie ociekarki od 40 cm do 120 cm.

Do zmywania używamy ściereczek, gąbek, detergentów, kostek, soli i innych produktów. Do przechowywania wymienionych wyżej produktów możemy zastosować stelaże wysuwne dostępne w ofercie firmy, mocowane do boku szafki pod zlewozmywakiem. W strefie zmywania możemy umieścić również kosz na śmieci z możliwością segregacji odpadów.
Uzupełnieniem oferty w zakresie przechowywania podręcznych artykułów są kosze zawieszkowe i kolumny meblowe. Proponuje szeroki pod względem wzorniczym system relingowy i kolumny meblowe. W tych ostatnich koszyki zawieszkowe wnoszą walor estetyki do wnętrza, ze względu na możliwość dostosowania koloru pokrycia  do ogólnego wystroju kuchni. W przypadku kolumn meblowych efektownie wygląda połączenie drewna z metalem.

Na zamocowanych do ścian relingach można zawieszać koszyki posiadające różnorodne funkcje: koszyki do podręcznego zawieszania kieliszków, na książkę kucharską - rozłożoną i zawieszoną na wysokości wzroku, koszyk na przyprawy, nawet ociekarkę do osuszania umytych naczyń. Rury relingu mogą być też mocowane do blatu kuchennego, służą wtedy jako wieszaki np. do ścierek.

Dostępne na rynku koszyki zawieszkowe służą zagospodarowaniu przestrzeni międzyszafkowej, doskonale sprawdzają się zarówno w małej kuchni, gdzie staramy się wykorzystywać nawet najmniejszą powierzchnię, jak i dużych kuchniach. Podobną funkcję spełniają kolumny meblowe, z tym że różnią sposobem zawieszenia koszy w sposób pionowy na kolumnie, która jest mocowana do ściany lub blatu kuchennego.

Koszyki zawieszkowe i kolumny meblowe są niezwykle funkcjonalne, sprawiają, że każdy niezbędny przedmiot kuchenny może "znaleźć się pod ręką", tuż w pobliżu blatu roboczego.

Wiele kobiet odświeżając wygląd swojej kuchni, zamiast wymieniać np. fronty czy blaty w meblach zawiesza relingi i koszyki, przez co oszczędza finanse. Relingi kuchenne nadają kuchni nowoczesny charakter, pomagają też utrzymać porządek wśród najczęściej używanych przedmiotów.

Monday the 10th - Custom text here - Design by Opteck